Værdigrundlag
En friskole som samlingspunkt for lokalsamfundet - med trivsel og udelivi højsædet
Værdigrundlaget for Linå Friskole
I bestyrelsen har vi valgt at sætte fokus på tre nøgleord: udeliv, lokalsamfund og trivsel som du kan læse mere om herunder.
Ydermere er der i bunden et eksempel på en skoledag.
Udeliv
Naturen skaber et fantastisk læringsmiljø. Det fremmer kreativitet, stimulerer sanserne og giver respekt for også at passe på naturen.
Gennem udforskning og observation kan de lære om forskellige planter, dyr og miljøer og opbygge deres forståelse af økosystemer og kredsløb. De kan også lære om bæredygtighed og miljøbevidsthed og udvikle en følelse af ansvarlighed over for vores planet.
De forskellige dufte, farver, teksturer og lyde i naturen kan også hjælpe med at berolige vores sind og styrke vores opmærksomhed og opfattelsesevne.
Samtidig kan interaktion med naturen give os en større respekt og forståelse for naturen. Ved at have jord under neglene og opleve, hvordan planter og dyr trives i deres naturlige miljø, kan vi lære at sætte pris på naturen og blive mere bevidste om vores egen rolle i at beskytte og bevare den.
Alt i alt er interaktion med naturen en vigtig og værdifuld kilde til læring, kreativitet, sundhed, respekt og bæredygtighed. At tage sig tid til at udforske og nyde naturen kan have en positiv indvirkning på vores liv - og vores planet.
Læs mere om forskingsbaseret viden i forhold til fordelene ved udeskole på skoven-i-skolen.dk, bl.a. denne med 10 gode grunde til udeskole.
Lokalsamfund
Lokal forankring, nabo-venskaber og samarbejde mellem lokale institutioner og foreninger er nøglen til at skabe et levende og sammenhængende lokalsamfund.
Ved at samarbejde og dele ressourcer kan man skabe flere muligheder for aktiviteter og events for alle aldre i lokalsamfundet.
Konkrete eksempler kunne være involvering i den lokale idrætsforening, brug af lokalerne til aftenskole, besøgsvenner med ældre borgere eller lignende.
Vi tror på at lokal forankring, nabo-venskaber, samarbejde mellem lokale institutioner og skolen kan bidrage til en positiv udvikling af Linå og omegn.
Ved at tilbyde forskellige aktiviteter og events for børn og familier i byen kan man styrke trivsel og samhørighed i lokalsamfundet.
Læs mere om friskolers rolle i lokalsamfundet - både kulturelt og økonomisk her.
Trivsel
For at trives, skal børn først og fremmest "lære at være" - både at være sig selv, og være en del af fællesskabet. Vi tror på at det er vigtigt at bevare børns nysgerrighed på verden, og hjælpe dem med at tro på sig selv samt indgå i sunde relationer med andre.
Børn er forskellige og har forskellige behov og måder at lære på. I stedet for at fokusere på resultater og karakterer, er det vigtigt at have fokus på trivsel på både det individuelle og fælles plan. Det handler om at se det "hele" menneske og give børnene mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt. Det betyder også at have fokus på meningsfuldhed, venskaber, socialt ansvar og modstand mod mobning.
Det handler om at skabe et miljø, hvor børn kan være børn og udvikle sig på deres egen måde og tempo. Et miljø hvor børns til tider høje energi-niveau ikke skal undertrykkes og kontrolleres men derimod håndteres positivt ved fx. at inddrage praktiske fag og fysisk aktivitet i undervisningen.
På den måde kan man skabe en inkluderende læringskultur, hvor børnene kan føle sig set, hørt og værdsat for deres unikke styrker og kvaliteter.
Ydermere mener vi at daglig morgensamling samt regelmæssig projekt-orienteret undervisning på tværs af klassetrin kan have positiv indvirkning på elevernes trivsel.
Et muligt skema

Alt efter klasse størrelser forventes der også at det vil være sammenlæste hold på tværs af klassetrin, fx. 0.-2., 3.-4., 5.-6.